logo
logo
Zorg voor Alzheimer Patienten

In Nederland hebben bijna 1 miljoen mensen dagelijks met de ziekte van Alzheimer te maken, als mantelzorger of professioneel verzorgende. Wetenschappelijk onderzoek (‘In de wachtkamer van de dood’, A. The, 2007) toont aan dat het wezenlijke probleem voor het geven van goede zorg het zich niet bewust zijn van de grote kloof tussen de echte wereld en de belevingswereld van de patiënt is. Hierdoor is het moeilijk voor de verzorgende om goed met patiënten te communiceren en een band op te bouwen. We hebben de Alzheimer Experience ontwikkeld om de verzorgenden zich hiervan meer bewust te maken en zo de kloof te overbruggen.

De Alzheimer Experience

De Alzheimer Experience is een gratis, online, interactieve mediaproductie, waarin het leven van een persoon met Alzheimer gevolgd wordt, gezien door de ogen van de patiënt zelf. Het verhaal is opgebouwd rondom 22 gefilmde scénes waarbij wordt gefocust op belevingen die typisch zijn voor mensen met Alzheimer. De scénes zijn sterk emotioneel geladen, waardoor een grote impact bij de kijker teweeg gebracht wordt.

logo

De Alzheimer Experience heeft een unieke feature: Het is multi-perspectief. Op elk moment kan de kijker het perspectief selecteren van een willekeurig persoon binnen een scéne. Het beeld verschuift dan direct naar het perspectief van de gekozen persoon, waarbij men ook de gedachten van die persoon hoort. Op deze manier kunnen we heel duidelijk het verschil in beleving van de realiteit laten zien, en hoe deze verschillen leiden tot conflicten en onbegrip. Om het soms zeer vertekende beeld van de werkelijkheid van een patiënt weer te geven wordt gebruik gemaakt van Rotoscope animatie.

Belevingen en fasen van de ziekte

In de Alzheimer Experience wordt gewerkt met typische situaties en belevingen die patiënten meemaken. Hiervoor heeft het Trimbos Instituut de ervaringen van Alzheimer patiënten onderzocht en deze ingedeeld naar de fasen van de ziekte en geclassificeerd naar de verschillende belevingsdomeinen.

Storyline

Het verhaal speelt zich af rond twee patiënten met de ziekte van Alzheimer: Ina is een 70 jarige vrouw waarbij de ziekte van Alzheimer gedurende het verhaal geconstateerd wordt. Haar man is overleden en ze wordt verzorgd door haar zoon Jaap, een opticien die in scheiding ligt. Bij Ina zie je heel duidelijk het verloop van de ziekte, van mild waarbij ze voornamelijk zaken vergeet, naar ernstig en volledige afhankelijkheid. De andere patiënt is Gerard, waarbij de ziekte al langer speelt. Hij wordt liefdevol bijgestaan door zijn vrouw Roos. Aan het einde van elke scéne kan de speler gesproken uitleg krijgen wat hij in de scéne gezien heeft en hoe dit aan de ziekte relateert. Er is ook een uitgebreidere informatiedatabase beschikbaar binnen de Alzheimer Experience.

Hoge kwaliteit

De Alzheimer Experience is geregisseerd door één van de beste Nederlandse regisseurs Paula van der Oest (het Oscar genomineerde Zus en Zo, Verborgen Gebreken). De hoofdrollen zijn voor Tijn Docter (De Uitverkorene, Ik omhels je met 1000 armen, Soldaat van Oranje - de musical), Rick Nicolet (Flikken Maastricht), Jaap Maarleveld (De Co-assistent) en Diana Dobbelman (Zwartboek). De productie is in handen van Submarine (o.a. genomineerd voor Digital Emmy Award).